Nieuws2019-08-02T10:24:11+00:00

Nieuws & agenda

MyTec-Bedrijven home

Agenda

  • 10 juli : Diplomering 4e jaars MyTec studenten (ROC Nova College Beverwijk)

  • 22 mei : Stagemarkt MyTec / MyTec-Bedrijven

Meer weten over de training Werkplekbegeleider? Klik dan hier.

Nieuws over MyTec-Bedrijven & de MyTec-opleiding

08-2019: ENERGIEMONTEUR KRIJGT STRAKS EEN BAANGARANTIE

Voor de aanleg en het onderhoud van zonne- en windparken zijn straks tienduizenden technici extra nodig. Bijvoorbeeld om warmtepompen te installeren. Waar haal je die nu al schaarse mensen vandaan? In NRC Next verscheen deze maand een artikel hierover en de baangarantie die er voor technici is. Lees er meer over in dit artikel.

07-2019: DUTCH COCOA NIEUW LID MYTEC-BEDRIJVEN

Als stichting mogen we een nieuw lid verwelkomen per september 2019. Dutch Cocoa is een moderne cacao verwerker in het Amsterdamse havengebied en levert haar hoogwaardige cacao-producten wereldwijd aan diverse merken en fabrieken. Dutch Cocoa ondersteunt onze gezamenlijke missie en is vanaf 1 september een prachtige nieuwe deelnemer bij de stichting.

06-2019: MyTec PROMOTIE VIDEO’S

ROC Nova College heeft een prachtige promotievideo gemaakt voor de MyTec opleiding. Een verslaggever bezoekt een MyTec student op z’n stageplek bij Cargill. Deze video wordt onder meer ingezet om studiekiezers enthousiast te maken voor techniek en MyTec.

05-2019: SUCCESVOLLE STAGEMARKT 2019

Op 22 mei organiseerde MyTec weer de jaarlijkse Stagemarkt om MyTec studenten en MyTec-Bedrijven aan elkaar te koppelen. Het was een dag vol goede gesprekken en voor alle studenten zijn er weer prachtige matches gemaakt.

De Stagemarkt was dus ook dit jaar weer een succes en de deelnemers gingen niet alleen naar huis met een goede match, maar ook met ook duurzamen MyTec Dopper fles. Ingeborg Peekel van ROC Nova College bedankt voor de goede organisatie!

  

03-2019: MELD JE AAN VOOR DE STAGEMARKT

Om de studenten van de 3e en 4e jaars MyTec opleidingen een mooie stageplaats te kunnen bieden wordt er ook dit jaar weer een stagemarkt georganiseerd voor schooljaar 2019-2020. De stagemarkt bestaat uit speeddates tussen studenten en bedrijven. In verschillende gespreksrondes komen studenten en bedrijven met elkaar in gesprek. Op deze manier zijn de stages voor de 3e en 4e jaars studenten op 1 dag geregeld. Als lid van MyTec-Bedrijven krijg je een uitnodiging toegezonden. Heb je geen uitnodiging gehad of heb je vragen? Mail dan naar communicatie@mytec-bedrijven.nl

01-2019: LEDENMIDDAG EEN SUCCES

Op 22 januari organiseerden we weer de MyTec-Bedrijven ledenmiddag. Samen met de aangesloten bedrijven hebben we gesproken over de verschillende uitdagingen die we hebben de komende jaren om het MyTec concept verder uit te bouwen.

Na een korte terugblik op wat wij als bedrijven en Nova College de afgelopen jaren met MyTec hebben bereikt, starten we met het in groepjes bespreken van 5 thema’s die de komende jaren een rol gaan spelen. 

Aan thema-tafels werd het onderwerp verder uitgediept en de opbrengsten werden daarna met elkaar gedeeld. Dit leverde een aantal zeer goede ideeën op en zorgde voor het uitwisselen van leerzame ervaringen.

Afsluitend vertelde Marija Westerlaken nog hoe de bedrijven gebruik konden maken van de training Werkplekbegeleider en werden er muurbordjes uitgedeeld aan de bedrijven om de stichting meer zichtbaar te maken. De ledenmiddag op het Nova College in Beverwijk was een duidelijk succes en wordt vervolgd. Speciale dank aan Karin Spuijbroek die als onderwijspartner van Nova College ook aanwezig was en veel vragen kon beantwoorden.

  

10-2018: SUCCESVOLLE TRAINING WERKPLEKBEGELEIDERS MYTEC

Als opleiding is MyTec  uniek in Nederland. Technisch multidisciplinair, ontwikkeld en gebouwd samen met bedrijven. MyTec levert een nieuw soort techneut op, innovatief en nieuwsgierig, want studenten worden grootgebracht in meerdere technische disciplines.

Deze manier van opleiden vraagt ook om andere didactiek en begeleiding. Zowel docenten op het Nova College als werkplekbegeleiders in de bedrijven, worden dit schooljaar klaargestoomd tot MyTec Professional. Dat gaat niet vanzelf. Dat vraagt om spannende veranderingen: zijn we bereid om over de grenzen van ons eigen vak heen te kijken? Om rekening te houden met anderen en elkaar te helpen waar het nodig is? Om gezamenlijk in dienst te staan van de student? MyTec vraagt om intensieve samenwerking. Om een wij-gevoel: want samen vormen we MyTec.

Recent was de eerste training in het kader van de professionalisering gegeven door Marija Westerlaken. Stap één voor vooruitstrevende, dappere en betrokken werkplekbegeleiders. De mannen van HVC, CvG, het Hoogheemraadschap en Vattenfall zaten gezamenlijk aan tafel. We hebben kennis gedeeld, geleerd gelachen en geknutseld.

Meer weten over de organisatietraining of de basistraining? Kijk dan hier.

10-2018: PWN NIEUW LID MYTEC-BEDRIJVEN

Als stichting mogen we een nieuw lid verwelkomen per oktober 2018. PWN is een drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder in Noord-Holland. De organisatie levert drinkwater aan ruim 780.000 huishoudens, bedrijven en instellingen in de provincie Noord-Holland. PWN ondersteunt onze gezamenlijke missie en is vanaf 1 oktober backbone bedrijf bij de stichting.

9-2018: AANDACHT VOOR DE MYTEC OPLEIDING IN DE NOVA KRANT

Eind september verscheen weer de opleidingskrant van Nova College: JIJ & Nova. In de krant stond een prachtig artikel van student Kevin Engelbracht (1e jaars Middenkader engineering MyTec, niveau 4 bol) over z’n ervaring met de MyTec opleiding. Ook hebben we als stichting een mooie advertentie geplaatst om aandacht te vragen voor de opleiding en de leden van MyTec-Bedrijven.

De krant is rechtstreeks verspreid onder 16-17 jarigen in de omgeving, uitgedeeld tijdens voorlichtingsevenementen en Open huizen. Daarnaast is de krant uitgedeeld op middelbare scholen en huis-aan-huis bezorgt. De oplage was 150.000 exemplaren. Dank aan Nova voor deze mooie mogelijkheid om MyTec onder de aandacht te brengen bij jongeren.

09-2018: RONDLEIDING MYTEC STUDENTEN BIJ PWN

Eerstejaars MyTec studenten kregen een inspirerende rondleiding bij PWN, duinbeheerder en zuiveraar van oppervlaktewater. PWN levert drinkwater aan ruim 780.000 huishoudens, bedrijven en instellingen in de provincie Noord-Holland, zo’n 106 miljard liter drinkwater per jaar. De studenten kregen een boeiend kijkje achter de schermen.

09-2018: MYTEC STUDENTEN KRIJGEN GASTCOLLEGE BEWEGINGSLOZE POMP

Paul de Vries van Tata Steel had in 2006 had hij een nieuwe toepassing bedacht: de bewegingsloze pomp. Het idee is gebaseerd op een natuurkundig principe dat al eeuwen geleden ontdekt is. De eerstejaars MyTec studenten gingen de uitdaging aan om deze uitvinding na te bouwen, te testen en waar mogelijk de werking te verbeteren. Een hele klus! De uiteindelijke winnaar werd na het gastcolleges bekend gemaakt. Dit team had het meeste water gepompt en zo hoog mogelijk.

07-2018: FEESTELIJKE DIPLOMERING 1E LICHTING MYTEC-STUDENTEN!

Op 11 juli ontvingen de eerste studenten hun felbegeerde MyTec diploma. Daarmee is een bijzondere mijlpaal bereikt: 4 jaar na de start van de opleiding behalen de eerste studenten hun MyTec diploma. Tijdens de diploma-uitreiking in Beverwerk op het Nova College werd daarom teruggekeken op de 4 jaren waarin docenten, bedrijven en studenten de MyTec opleiding hebben opgebouwd met elkaar. Met dit prachtige resultaat. 

Studenten, ouders, vrienden, familie, bedrijven en docenten werden welkom geheten door Karin Spuijbroek, Opleidingsmanager van MyTec. Daarna werd o.m. met Edward Straus van Nova College en Cor Stam van MyTec-Bedrijven terug gekeken op 4 jaar MyTec. Zo kregen alle aanwezigen een inkijkje in het bijzondere werk dat er door alle betrokkenen van uit de stichting , de bedrijven en het Nova College is verzet de afgelopen jaren.

Na een avond waarin alle studenten werden besproken en ze hun diploma in ontvangst konden nemen was er natuurlijk een foto-moment met alle afgestudeerden bij elkaar. Een prachtig beeld en we wensen alle afgestudeerden dan ook heel veel succes bij hun vervolgstap. Dank aan Nova College voor de mooie organisatie van de avond en Lucas Land voor het soepel presenteren van het programma!

05-2018: STAGEMARKT GESLAAGD!

Op 24 mei vond weer de MyTec stagemarkt plaats, dit jaar in IJmuiden. Het doel was om met de leden van stichting MyTec-Bedrijven en Nova College voldoende, uitdagende stages en opdrachten te bieden voor het schooljaar 2018/2019. 

De stagemarkt bestond net als voorgaande jaren uit speeddates. In verschillende gespreksrondes gingen studenten en bedrijven met elkaar in gesprek. Nadat alle gespreksrondes waren geweest, zijn alle studenten aan een bedrijf gekoppeld. Op deze manier hebben we alle 3e en 4e jaars stages voor schooljaar 2018/2019 direct geregeld. 

Ook dit jaar is het gelukt om voor de studenten en bedrijven geschikte matches. De stagemarkt was daarnaast geweldig georganiseerd met dank aan Ingeborg Peekel van Nova College.

04-2018: SUCCESVOLLE TRAINING ‘WERKPLEKBEGELEIDER IN MYTEC’

Op 24 april is er weer een succesvolle tweedaagse training ‘werkplek-begeleider in MyTec’ afgesloten op de locatie Nova Beverwijk. Trainster Marija Westerlaken vertelt over haar ervaring met de deelnemers tijdens de training:

“Als je aan de deelnemers vraagt wat een training de moeite waard maakt, is het antwoord vrij eenduidig: “Als ik er wat aan heb, als ik het geleerde kan toepassen op de werkplek en als het ook nog een beetje te pruimen is.” Het zijn wel techneuten natuurlijk; die zijn kort door de bocht.”

De nadruk van deze training lag op het leren overbrengen van een praktijkopdracht:

“Voor docenten kat-in-het-bakkie, voor werkplekbegeleiders een nieuw didactisch kunstje. Want iets overbrengen…hoe doe je dat eigenlijk? Je kunt het er over hébben natuurlijk, maar veel beter is om er mee te oefenen. De metafoor was simpel: bouw een flipperkast. In de MyTec-gedachte moeten studenten in hun drieweekse stage vooral leren om onderdelen en componenten te herkennen en, als het meezit, ook de functie of eventuele toepassing ervan kunnen beschrijven. In deze leermethodiek hebben we de werkelijkheid zo goed als mogelijk nagebootst: de keurige vergadertafel lag bezaaid met houten plankjes, allerlei maten spijkers, nagels en schroeven, diverse soorten elastiek, meerdere hamers, tangen en schroevendraaiers en natuurlijk knikkers.”

Wat ruim aan bod kwam was het beschrijven van onderdelen, het kiezen van materialen en hun functie in de flipperkast, het bepalen van technieken en gereedschappen, het borgen van veiligheid en uiteindelijk natuurlijk het fabriceren van een werkende flipperkast.

“Of het succesvol was? Ja! Veel geleerd, veel gedaan en ook nog goed gelachen. Dat noem ik als trainster redelijk succesvol. Met grote dank aan de afdeling bouwkunde van het Nova, die heel genereus de materialen heeft geleverd!”

02-2018: MOOIE BIJEENKOMST MYTEC BANENMARKT

Op 22 februari was het weer zover: de MyTec Banenmarkt. Een initiatief van de stichting MyTec-Bedrijven op het ROC Nova College voor vierdejaars MyTec studenten en bedrijven om elkaar beter te leren kennen.Bedrijven kunnen hun actuele vacatures onder de aandacht brengen van MyTec studenten en laten zien welke kansen en mogelijkheden er zijn binnen hun bedrijf. Studenten krijgen een beter beeld van de mogelijkheden voor henzelf binnen de verschillende bedrijven.

Tijdens een mooie middag in Beverwijk nam drievoudig wereldkampioen K1 Remy Bonjasky de aanwezigen mee in de ups en downs van z’n carrière met als centrale boodschap: doorzettingsvermogen is de sleutel tot succes.

Vanuit de stichting waren er veel bedrijven aanwezig met een eigen stand waarin ze aan studenten de mogelijkheden binnen hun organisatie toelichten: Albemarle, Engie, Cargill, Schneider Electric, Waternet, Nuon, HVC, Crown van Gelder en IOI Loders Crocklaan. Organisaties die recent lid zijn geworden van MyTec-Bedrijven waren ook goed vertegenwoordig: Bosma Bronkhorst, Taqa, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en MSD.

02-2018: DELEGATIE VVD BEZOEKT  MYTEC

VVD Tweede Kamerleden Dilan Yesilgoz-Zegerius en Zohair El Yassini, brachten een bezoek aan de campus van het Nova College in  Beverwijk. Samen met vertegenwoordigers uit de gemeenten Velsen, Beverwijk en Heemstede werd er meer verteld over het programma MyTec Wind en Techport.

Vanuit de stichting MyTec-Bedrijven lichtte bestuurslid Cor Stam (Albemarle) het MyTec concept toe en de wijze waarop het bedrijfsleven en onderwijs co-creatie vormgeven.

VVD-woordvoerder MBO Zohair El Yassini, zei tijdens de rondleiding: “Recent heeft de minister van Onderwijs een bestuursakkoord getekend met de MBO Raad en wat ik hier vanmiddag zie stemt mij zeer verheugd. De intensieve samenwerking met MyTec-Bedrijven, de specialisatie MyTec Wind en de regionale aanpak van Techport zijn optimale voorbeelden die zo’n landelijk akkoord beogen.”

02-2018: STICHTING LWT HEET VANAF NU MYTEC-BEDRIJVEN

Het afgelopen jaar zijn we druk bezig geweest met het bouwen aan de MyTec opleiding. Nu het vierde leerjaar is afgerond gaan we als stichting ook een nieuwe fase in. De MyTec-opleiding wordt steviger ingebed in het ROC Nova College en als stichting blijven we ons focussen op het optimaal laten aansluiten van het onderwijs op het bedrijfsleven.

 

Met alle bedrijven samen zijn we partners in MyTec. Het is belangrijk dat we dit uitdragen en duidelijk maken dat we gezamenlijk MyTec vormgeven, dit draagt bij aan onze doelstellingen. We hebben gemerkt dat onze huidige naam dit vaak niet duidelijk maakt aan studenten, bedrijven en andere betrokkenen. Daarom hebben we ervoor gekozen om de naam Stichting Leer Werken in de Techniek te veranderen in Stichting MyTec-Bedrijven. Een heldere link tussen het bedrijfsleven en de MyTec opleiding.

12-2017: B&W GEMEENTE VELSEN BEZOEKT MYTEC

Het College van Burgemeester en Wethouders Velsen heeft MyTec opleiding in Beverwijk. Het doel was kennismaken met de onderwijsvernieuwing van de mbo opleidingen Elektrotechniek, Procestechniek en Werktuigbouwkunde volgens het MyTec concept samen met bedrijven.

Burgemeester van Velsen, Frank Dales, was vol lof aan het eind van dit werkbezoek: “Fijn dat wij een open kijkje in de keuken mochten hebben. Wij zijn erg onder de indruk van de onderwijsinnovatie en zien in de MyTec-opleidingen van het Nova College ‘een pareltje voor de regio.

12-2017: NIEUWE LEDEN VOOR MYTEC-BEDRIJVEN

Als stichting mogen we drie nieuwe leden verwelkomen per 2018. Samen met MSD, Taqa Energy B.V. en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier werken we verder aan onze gezamenlijke missie!

11-2017: GESLAAGDE ORIËNTATIETRAJECTEN BIJ IOI LODERS CROCKLAAN

In het kader van de oriëntatietrajecten gingen aspirantstudenten van de MyTec opleiding op bedrijfsbezoek bij IOI Loders Crocklaan. Een geslaagde dag!

10-2017: NIEUWE LEDEN

Als stichting mogen we drie nieuwe leden verwelkomen per 2018: Enci en Bosma & Bronkhorst: welkom!

7-2017: PROJECTEN BIJ GOFLEX

Afgelopen semester hebben de tweede jaars studenten MyTec 20 weken lang een projectendag uitgevoerd bij Goflex. Wekelijks reisden ruim 40 studenten op de donderdag af naar deze praktijklocatie in Amsterdam. Ze werkten in multidisciplinaire teams samen aan het monteren, installeren, in bedrijf stellen en opleveren van acht verschillende projectopstellingen. Zo werd er samengewerkt aan een transportband, een luchtbehandelingskast, een windmolen, een split range en diverse regelingen.

Docenten Ronald Vreeken en Michel Molenaar hebben dit proces begeleid. Een intensieve klus, maar zij kijken tevreden terug. “De studenten hebben niet alleen geleerd hoe ze een installatie moeten installeren en in bedrijf stellen. Ook hebben ze geleerd om met elkaar samen te werken, over de grenzen van hun eigen vakgebied te kijken en projectvaardigheden zoals plannen, overleggen en toewerken naar een resultaat. Iets wat men in het bedrijfsleven zeer belangrijk vindt en past bij de MyTec-filosofie.”

De projectendag is met alle betrokken partijen, inclusief studenten, geëvalueerd. Verbeterpunten worden meegenomen zodat het volgend jaar nog succesvoller ingezet kan worden!

6-2017: STAGEMARKT EEN SUCCES

Dit jaar was de stagemarkt opnieuw een doorslaand succes. Met een luxepositie waarin meer stageplekken werden aangeboden dan gezocht, is iedere student weer van een stageplek voorzien. Er is een aantal verbeterpunten dat wordt meegenomen in de evaluatie van de stagemarkt voor de volgende keer.

6-2017: INTRODUCTIE AMBASSADEUR MYTEC-BEDRIJVEN

Het bestuur van de stichting heeft Koos Krokké bereid gevonden als ambassadeur op te treden naar de deelnemende bedrijven (en andersom). Het bestuur is van mening dat de binding en communicatie tussen de stichting en de bedrijven verbetering behoeft. Koos is enige jaren bestuurslid geweest namens Cargill BV. Hij zal vanaf half juni 2017 beginnen met contact op te nemen met de deelnemende bedrijven voor voor introductie en gesprekken.

5-2017: AFSCHEID TOM GIBCUS ALS BESTUURSLID

Anderhalf jaar geleden schreef ik in de nieuwsbrief over het vertrek van Koos Krokké en dat ik zijn bestuurszetel – of eigenlijk die van Cargill – van hem over zou nemen. In deze nieuwsbrief kom ik met een geheel ander bericht. Sneller dan verwacht moet ik afstand doen van mijn rol als bestuurslid van stichting Leer Werken in de Techniek. Samen met mijn gezin verhuis ik per 1 juni naar Thailand. Mijn vrouw gaat daar als arts onderzoek doen en ik ga me daar bezig met Education programma’s voor een NGO. Dit is uiteraard niet te verenigen met mijn baan bij Cargill of mijn bestuursrol bij Leer Werken in de Techniek.

Anderhalf jaar geleden schreef ik ook dat ik mij bezig wilde houden met loopbanen, van ontwikkeling en mobiliteit. In mijn portefeuille zat onder andere stagiaires. Het begin van een ontwikkeling, het begin van loopbanen. Een mooie missie. Het heeft mijn interesse in het onderwijs meer vorm gegeven.

Helaas heb ik niet voor een langere periode kunnen bijdragen aan de stichting. Ik wil graag Robert, Rob, Richard en uiteraard Hennie bedanken. Ze hebben me opgenomen met hun oneindige betrokkenheid en ze waren altijd geduldig genoeg om mij uit te leggen hoe de onderwijswereld in elkaar zit. Stichting Leer Werken in de Techniek heeft samen met Nova Collega een prachtig MyTec opleidingsprogramma ontwikkeld. Ik wens jullie nog meer veel succes voor de komende jaren met het opleiden van de technische studenten.

Tom Gibcus

Employee & Industrial Relations Lead / The Netherlands

Cargill HR Solutions

5-2017: MYTEC SPECIALISATIE WINDTECHNICUS

De windindustrie biedt technici de mogelijkheid om te werken in een snelgroeiende sector met een duurzaam karakter. Nova College biedt vanaf volgend schooljaar de specialisatie Windtechnicus aan. De nieuwe specialisatie volgens de nieuwe standaard is eind januari gepresenteerd aan een groot gezelschap vertegenwoordigers uit de windindustrie onder de energieke leiding van dagvoorzitter Helga van Leur.

MyTec Wind is de specialisatie waar reguliere mbo-studenten voor kunnen kiezen tijdens een van de bol-opleidingen MyTec. Maar ook zij-instromende aspirant windtechnici zijn welkom in opleidingstrajecten op maat via Nova Contract of Falck Safety Services. Opleidingen kunnen worden gevolgd voor verschillende beroepen. Gezamenlijk dekken deze functies het totale palet aan technische werkzaamheden binnen de windindustrie. Technici krijgen inzicht in het beroepsprofiel, de mogelijkheden en het groeipad. Door een op de persoon afgestemde opleiding en training, kunnen betrouwbare basiskennis en -vaardigheden worden toegepast.

Wethouder Economische Zaken van de gemeente Velsen Arjen Verkaik ziet veel economische en duurzaamheidkansen voor offshorewind in de regio: ‘Verwachting is dat de groei van windenergie doorzet. De prijs is inmiddels bijna gelijk aan die van traditionele energiebronnen en er is steeds minder subsidie nodig. Daarmee is het nog sneller dan voorzien een gelijkwaardig en duurzaam alternatief. In alle opzichten een goede ontwikkeling.’

De opleidingen passen binnen een kwalificatiestructuur waarmee één landelijke standaard in de windindustrie wordt gerealiseerd voor de om-, bij- en nascholing van technici. De kwalificatiestructuur bestaat uit een startkwalificatie, een basisprogramma en een specialisatie. De nieuwe standaard geeft de on- en offshore windindustrie duidelijkheid over de competenties van medewerkers en versoepelt de externe mobiliteit van technici. Het maakt het inzetten van personeel makkelijker voor uitzend- en bemiddelingsbureaus en aanbieders van servicediensten.

Gedeputeerde Adnan Tekin Provincie Noord-Holland nam het eerste exemplaar opleidingsoverzicht ‘Vakbekwame windtechnicus’ in ontvangst. De nieuwe standaard is een initiatief van een aantal gerenommeerde partijen binnen de windindustrie zoals Amsterdam IJmuiden Offshore Ports, Leer werken in de Techniek, Falck Safety Services, Quercus en het Nova College.

3-2017: DE SUCCESSEN VAN DE PROJECTSTAGE MYTEC

Sinds woensdag 1 februari 2017 zijn derdejaars MyTec studenten één dag in de week op projectstage. Zij werken in kleine groepen aan projecten bij bedrijven.De projecten lopen qua diversiteit erg uiteen, maar staan allemaal in het teken van Inspectie & Onderhoud en Storing & Analyse. De projecten vinden momenteel plaats bij ENGIE, Nuon, Total, Eneco, RTD Beverwijk, VU-MC en Alliander. In totaal werken er 42 studenten vanuit MyTec electrotechniek, procestechniek en werktuigbouw samen in groepjes van vier.

De kracht van de projectstage zit in de wisselwerking tussen hetgeen studenten zien en ervaren in de praktijk en de ondersteuning van het project op school. Daarnaast leren de MyTec-studenten in een multidisciplinaire samenstelling met elkaar samen te werken.

Afgelopen vrijdag deelden Martijn Laurense (Engie) en Cees Stobbe (Nuon) hun eerste ervaringen van de projectstages binnen de bouwteamvergadering.

Martijn Laurense van ENGIE: 

Martijn is op drie momenten per dag beschikbaar voor de twee Nova projectteams; een groep van vier studenten en een groep van vijf studenten. Hij constateert direct al een verschil in niveau bij de derdejaars projectgroepen.

“De studenten hebben nog geen taakverantwoordelijkheid. Ze begrijpen de kern van de opdracht goed, maar voelen nog niet de noodzaak om concrete hulpvragen bij hun praktijkbegeleider neer te leggen. De opdracht is om de taken van het project te verdelen over de studenten Werktuigbouw, Elektrotechniek en Allround operationele techniecus. De uitdaging is nog dat de Allround operationeel technicus het procesonderzoek moet oppakken. Dat vraagt om een strakke aansturing van de praktijkopleider op de rol van de Allround operationeel technicus”, aldus Martijn Laurense.

Het bouwteam heeft samen met de bedrijven een format ontwikkeld waar de bedrijven hun projecten in op kunnen nemen. Daarnaast heeft het bouwteam voortgangskaarten ontwikkeld, een tool die de praktijkopleiders en docenten gebruiken om de leervragen van de studenten te structureren. De conclusie van ENGIE luidt: “Het niveau van de projectopdracht sluit goed aan bij het niveau van de studenten. Ook de ontwikkelde aanpak voor de begeleiding door zowel de praktijkopleiders van het bedrijf als de docent op school voldoet prima. Verbeterpunten zijn er natuurlijk wel, maar die zitten meer op detailniveau.”

3-2017: TWEEDE OPEN HUIS NOVA COLLEGE BEVERWIJK

Op 8 maart kwam op de vestiging aan de Laurens Baecklaan een recordaantal bezoekers. Het eerste Open huis had al 14% meer bezoekers, maar het tweede Open huis had nog eens 5% meer bezoekers dan het jaar ervoor. Alle bezoekers werden ontvangen door het Welkomstteam dat gevormd wordt door studenten van ROC Nova College. De bezoekers konden een route volgen door de school waardoor ze langs alle stands kwamen. De stand van stichting Leer Werken in de Techniek is door het secretariaat ingericht.

Ook de bedrijven waren goed vertegenwoordigd: Total, Albemarle en Loders Croklaan waren aanwezig om de leerlingen te woord te staan. De reacties van de geïnteresseerde schoolverlaters en hun ouders waren zeer positief. Vooral de toegevoegde waarde van sterke samenwerking school – bedrijfsleven wordt gezien als een groot voordeel. Inmiddels zijn 23 aspirant-studenten MyTec met succes door de intakeprocedure, 35 zullen nog de intaketoets en/of het intakegesprek hebben. Na een persoonlijk gesprek hebben vijf geworven aspiranten inmiddels het advies gekregen voor een andere opleiding te kiezen. Door tijdig bij een andere opleiding aan te kloppen voorkomt de leerling uit te vallen. In totaal zijn tot op heden ruim 60 jongeren geworven voor de MyTec-opleidingen.